David ByN¿Cual es la estructura humana más fácilmente distinguible desde el espacio? ¿Qué llama la atención, qué destaca sobre blancos, azules y marrones, sobre el mármol azulado de nuestro planeta?

Proyección de la superficie de nuestro planeta. ¿Cuál es la estructura artificial más fácilmente identificable sobre ella? (crédito NASA). Se puede encontrar una imagen en alta resolución aquí.

Si una nave alienígena se acercase a la Tierra, ¿qué vislumbraría primero? ¿qué estructura humana destacaría sobre el resto?

Hagamos un viaje inverso al que realizamos hace unos cuantos días. En ”Ese pálido punto azul” vimos a la Tierra desde los confines del Sistema Solar, desde las inmediaciones de Marte y desde naves orbitando en torno a la Luna. Según nos acercamos a nuestro planeta, según la resolución espacial mejora y podemos apreciar más detalles sobre su superficie, se nos revela la presencia de océanos y continentes, de nubes cambiantes, de luces nocturnas. Sin embargo, durante el día, ¿qué veríamos desde más cerca?

Siempre he oído decir que la Gran Muralla china se levantaba como un ejemplo a la tenacidad humana. O las grandes pirámides del antiguo Egipto (también habría quien vería en estas construcciones un monumento a la miseria y al lado más obscuro del ser humano, levantadas como están sobre los hombros de miles de esclavos [1]). Sin embargo …


Europa, el Mediterráneo, Oriente Próximo y Siberia, cubiertos por la nieve. Sin embargo, el punto blanco en el sudeste español corresponde a otro substrato altamente reflectante: el plástico de los invernaderos de Almeria (crédito NASA/Visible Earth). Se puede encontrar una imagen en alta resolución aquí, donde se aprecia mucho mejor el efecto de  los invernaderos.

Hace unas semanas, compartiendo mesa con Michael López-Alegría, astronauta de la NASA nacido en Madrid, me sorprendió la respuesta que nos dio. Michael fue comandante de la estación espacial internacional (ISS) durante la misión XIV. Estuvo allí desde septiembre de 2006 hasta abril de este año, durante casi siete meses. Su respuesta fue clara: los campos de invernaderos de Almería, en el sudeste español.

En la imagen de Europa que adjunto casi diría que se vislumbra. No queda ninguna duda cuando se observa con más detalle la península Ibérica. Los campos se muestran como una mancha blanquecina en la parte inferior, en la costa española.


La península Ibérica, con nieve en la cadena montañosa de los Pirineos, que separa España de Francia (crédito NASA/Visible Earth). Se puede encontrar una imagen en alta resolución aquí.

Son miles de hectáreas (desde 20,000 hasta 70,000 he leído) cubiertas por plástico, donde se producen en invernaderos diversas cosechas  de frutas tropicales  pimientos, tomates, calabacines, sandías, melones y otros productos  hortofrutícolas, principalmente dedicados al mercado español y europeo. La zona es prácticamente un desierto, en la que  llueve de manera muy escasa. De hecho, cerca de allí se localiza un verdadero desierto (es una de las razones por las cuales el observatorio hispano-alemán de Calar Alto está situado en las proximidades). La producción depende de acuíferos subterráneos, de difícil substitución una vez que se agotan. El desarrollo de esta zona se ha producido en muy pocos años, principalmente por la conversión de parcelas pequeñas en invernaderos por parte de sus propietarios, según tengo entendido. La zona es tan fácilmente distinguible debido a que el plástico tiene una alta reflectividad, un albedo alto, que decimos los astrónomos.


Los campos de invernaderos en Almería (crédito NASA/Visible Earth). Se puede encontrar una imagen en alta resolución aquí.

Me sigue sorprendiendo ver la imagen, ver lo rápido que podemos transformar el entorno y dejar una marca tan visible. En buena medida me apena. Comprendo que miles de personas viven de la actividad económica desarrollada en la zona y supongo que muchos de los tomates o frutas que yo, como otros millones de europeos, como fuera de temporada, provienen de estos invernaderos. Pero creo que un desarrollo así no es sostenible, especialmente en un lugar donde el bien más precioso, el agua, escasea de manera tan obvia. Y será bastante peor en el futuro, a tenor de las predicciones sobre los efectos del cambio climático sobre España.

PD (2007/XI/26):
He tenido la curiosidad de ir a Visible Earth, el servidor de NASA de imágenes tomadas desde satélites, para ver si, en efecto, las tierras ganadas al mar en Holanda se ven fácilmente. Pues no, no se distingue del entorno. Como prueba, la imágen de los Paises Bajos, el norte de Francia y el sudeste del Reino Unido. Hay varias versiones a diferente resolución.

PD II (2007/XI/27):
Sobre La Gran Muralla China y su visibilidad desde el espacio. Las piramides de Giza, sin embargo, si se ven conrelativamente facilidad desde la ISS.

PD III (2007/XI/05):
La estructura viva más fácilmente detectable desde el espacio

PD IV: (2014/12/09):

Actualización en OpenMind

La estructura artificial más fácilmente detectable desde el espacio

Versión en inglés:

The most easily-detectable structure from space

 

PD V: (2015/09/12)

Nota [1]: En el Egipto faraónico todo el mundo era técnicamente un esclavo del faraón.  Más en: Cantor, N.F.,
«The Civilization of the Middle Ages: A Completely Revised and Expanded Edition of Medieval History«,
Harper Perennial (1993), página 2.

 

ENLACES:


Página principal del “Cuaderno de Bitácora Estelar”

Compartir:

595 comentarios

  1. SMM Paneller aracılığı ile sizlerde anında binlerce yeni takipçiye erişebilirsiniz. Sosyal724’te sizlere bu konu da yardımcı olabilecek olan mükemmel bir sosyal medya servislerini sunan smm panel internet sitesidir. Sosyal724 aracılığı ile şimdi sizlerde takipçilerinizi arttırarak sosyal medyadaki gücünüze güç katabilirsiniz. Sosyal724’e kayıt olun, bakiyenizi yükleyin, siparişinizi verin ve takipçilerinizin nasıl arttırıldığını gözlerinizle görün. Ücretsiz üyelik sayesinde şimdi hemen takipçilerinizi yükseltebilirsiniz. Takipçi haricinde sosyal724 sayesinde beğeni, izlenme ve daha bir çok servise ücretsiz olarak erişim sağlayabilirsiniz.

  2. Siyah zeytin çeşitlerimiz boy boy veya kalibre olarak ayrılmaktadır. Ürünleri deneyebilmeniz için ufak gramajlı seçenekler mevcuttur böylece denemek için satın alabilir eğer beğenirseniz toplu sipariş verebilirsiniz. Toplu siparişlerinizde indirim ve ayrıca havale indirimi de uyguluyoruz.
    0 282 518 1282
    info@sarkoyciftlik.com.tr

  3. Thanks for good content. Valorant hile sistemini aşamıyor musunuz? Valorant hile için merak ettiğiniz sorular ve sorunlar mı mevcut? O halde sizleri realitycheats sitesine yönlendirelim. Merak edilenden çok daha fazlası olan reality cheats’de aranılan bir çok konu bulunmakta. https://realitycheats.com/

  4. This is really interesting and worth reading your post. I should highly appreciate the efforts you put in. This is amazing and exciting. Thank you and good luck for the upcoming articles

  5. Thanks for good content. Koçak ile pırlanta yüzük modelleri, pırlanta bileklik ve pırlanta kolye modellerine hızlı bir şekilde erişebileceğinizi ve bu ürünleri hızlı bir şekilde satın alabileceğinizi biliyor muydunuz? Şimdi kocak.com.tr internet sitesine giriş yapın ve beğendiğiniz ürünü sepetinize ekleyin, siparişinizi tamamlayın ve kargonuz güvenilir olarak adresinize teslim edilsin. Kocak.com.tr internet sitesi sizlere %100 müşteri memnuniyeti ile her zaman %100 desteği sunacaktır. https://www.kocak.com.tr/

  6. Şehirlerarası Evden Eve Nakliyat Hizmetleri İçin Çalışıyoruz . Firmamız ile taşınmak için bizi hemen evden eve nakliyat hizmetleri için arayabilirsiniz. Evden eve nakliyat kalitesini doya doya keşfedin. İstanbul Şehirlerarası Evden Eve Nakliyat , Şehirlerarası parça eşya taşıma gibi hizmetler için. Profesyonel destek almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz..

  7. ahşap saksı tasarımında kişiye özel modeller uygun fiyata sadece burada.
    ÜCRETSİZ KARGO AYRICALIĞI 0552
    592 30 16
    HEMEN ULAŞIN
    HAYAL ETMEYİ BIRAKIN SATEN ALIN…

  8. This is very interesting, You’re an overly professional blogger. En iyi örgü modelleri konusunu nereden takip ediyorsunuz? En güncel modelleri ile kullanıcılarına muazzam bir deneyim yaşatan orgubu.com sayesinde sizlerde iğne oyası modelleri, lif modelleri, bebek battaniye modelleri, yelek modelleri gibi birbirinden güzel modellere kolaylıkla erişebilirsiniz, ayrıca bu site sayesinde Amigurumi yapımına da ulaşabilirsiniz.
    Örgü modelleri

  9. A𝗹𝗺𝗮𝗻 𝗡𝗮𝗻𝗼 Teknolojisi Saç ve Ten Yapınıza Göre 𝐓Ü𝐑𝐊İ𝐘𝐄’de TEK Uygulama Merkezi
    ☎️02168071818📱05421185858
    En doğal protez saç modelleri…

  10. Thanks for the valuable information, I will pay attention to these. Doğru ve güncel bilgilere ulaşmanın kolay yolu! İnternet sitesi ziyaretçilerine bir çok konuda yardımcı olmaktadır, helal sertifikası nasıl alınır gibi soruların cevabını hızlı bir şekilde web sitemizde bulabilirsiniz. Helal gıda markaları listesi, sertifikalı tavuk firmaları, helal dünya marketleri ve Gimdes kategorilerinde sizlere hızlı cevaplar sunarak bu bilgilere kolayca ulaşmanızı sağlamaktadır, günümüzdeki popüler ürünlerin helal ve haram olup olmadığına üstelik helal gıda da söz konusu olduğunda web sitemiz sizlere bu bilgilere erişmenize kolaylık sağlamıştır. Doğru bilgilerin tek adresi olan web sitemize göz atmayı unutmayın.
    Helal ve haram

  11. I follow it constantly, the information is very useful. Hızlı ve güvenilir bir şekilde sizlere daima sorunsuz olarak oyun keyfi yaşatan emu.onl internet adresi ile; online emulator, online gba emulator, emulator online, online Retro emulator gibi çeşitli oyun seçeneklerine göz atabilirsiniz. Oyun deneyiminizi arttırmak isterseniz best online emulator, online pokemon emulator ayrıcalıklarından da faydalanabilirsiniz. Ayrıntılar web sitemizde yer alıyor, hızlıca göz atabilirsiniz.
    Best online emulator

  12. I loved the nice comments, I also took note of useful information. Thank you. Sosyal medya ile ilgili bilgi sahibi olmak istediğiniz de hangi siteye gözatıyorsunuz? Yada hızlı bir şekilde wordpress site kurma seçeneğine ulaşmak istediğinizde? Bu soruların cevapları farklı olsa da cevaplara ulaşacağınız adreslerin aynı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Reef yorum

  13. I learned things I didn’t know here, thanks for the information. Bahis ayrıcalıklı ve farklı bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır. Bu konuda hizmet sunan adreslere göz attığımız zaman hiç şüphesiz ilk sırada mrbahis yer alır. Bu adresi mrbahis giriş seçeneği ile ziyaret ettiğiniz andan itibaren ayrıcalıklı bahsin farklı adresine giriş yapmış olursunuz. Sizin için ön plana çıkan mrbahis giriş adresi seçeneğinde ayrıcalıklı olan tüm bu seçenekler sadece bir tık uzağınızda yer alır. Jojobet giriş adresi

  14. Very impressive information there, I’ll check it out. Bet ve bahis ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için siz de imajbet adresini ziyaret edebilirsiniz. Hem ayrıcalıklı hem de kaliteli bir adres olan imajbet giriş ayrıcalığından yararlanarak bahis dünyasının büyülü kapısından içeri şimdi giriş yapabilirsiniz. imajbet giriş adresi

  15. Bahis dünyası her geçen gün daha da hareketlenmektedir. Bu konuda en ayrıcalıklı adres hiç şüphesiz imajbet olarak ön plana çıkar. Hızlı bir şekilde imajbet giriş seçeneğinden yararlanarak giriş yapmanız mümkün olacaktır. Diğer teknik detaylarla kaybolmamak için imajbet giriş adresi ziyaret edilerek kısa süre içerisinde işlemler tamamlanır. Sizin için imajbet üyelik seçeneği ile ilgili detaylı bilgilendirmeler burada yer almaktadır. imajbet adresi

  16. Frankly, I am very impressed, I visit regularly. Güçlü ve kaliteli bir bahis sitesinden tam olarak beklentileriniz nelerdir? Bu konuda ihtiyacınız olan tüm beklentileri sizin için holiganbet sağlamaktadır. Sizler de son derece kısa süre içerisinde holiganbet giriş adresinden d estek alarak ihtiyacınız olan her türlü seçeneğe göz atabilirsiniz. Bunun dışında düzenli olarak güncellenen holiganbet giriş adresi ile ilgili teknik detaylara da ulaşılabilirsiniz. Holiganbet giriş adresi

  17. Futbol tüm dünyada milyonlarca kişinin yakından ilgilendiği en çok izlenen ve takip edilen spordur. Milli takımlar ve büyük takımların maçları ve kadroları her zaman ilgi çekmekte ve oldukça fazla yorum yapılmaktadır. Özellikle transfer döneminde kadrolara yeni katılacak oyuncular ve satılacak oyuncular merakla beklenmektedir. Sende kendi transfer yap, kadronu kur uygulaması ile ideal kadronu oluşturabilirsin. Bu sayede dilediğin takım için ideal bir ilk 11 oluştur ve bu 11 ile maçlara hazırlığını hemen yapmaya başla. Yeni sezon açılmadan önce takımının transfer haberlerini takip et ve yepyeni kadroyu hemen hazırlamaya başla.
    Ülkemizdeki büyük takımlardan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş için ideal ve yeni transfer ile güçlendirilmiş kadro oluşturabilirsin. Örnek olarak Galatasaray Transfer Kadrosu oluşturabilir, Galatasaray’a Transfer Yap butonu ile transfer yapabilir ve Galatasaray Transferli İlk 11’ini kullanıcılar ile anında paylaşabilirsin. Tabi ki başta Fenerbahçe ve Beşiktaş olmak üzere diğer takımlar için yeni transferler ile güçlendirilmiş, özel kadrolar oluşturabilirsin ve bu kadroları kullanıcıların beğenisine sunabilirsin.
    Takımın için yeni ve ideal bir kadro oluştururken transfer haberlerini yakından takip etmen, takımın için gerçekten faydalı olacak olan oyuncuları belirlemen ve kadronun uyumunu sağlaman senin ideal kadronun beğenilme ihtimalini oldukça artıracaktır. Unutmaman gereken gerçeğe en yakın ve en ideal kadroyu oluşturmak için uygun transferleri gerçekleştirmen ve bu transferlerin takım için gerçekten faydalı olduğunu düşünmendir. Transfer Haberleri

  18. En güncel ordu haberleri için tıklayın…
    Son dakika ordu haberlerinden haberdar olmak için sitemizi ziyaret edin.
    ordu haber, orduspor, ordu son dakika, tv52, ordu haber 52

  19. It is a nice and useful blog. I will continue to review. İnternette pek çok sitenin film izleme konusunda detaylı bir listesi olduğu açıktır. Bu konuda animasyon filmleri izle başta olmak üzere Türkçe dublaj film izle, aksiyon filmleri izle, bilim kurgu filmleri izle pek çok konu başlığında oldukça detaylı seçeneklerinde sadece bir tık uzağınızda olduğunun altını çizmek isteriz. Yerli film izle

  20. Çizgi roman, günümüzün en önemli evrenlerinden bir tanesidir. Bu evrene giriş yapmak demek manga oku seçeneğinden yararlanmak yada webtoon oku gibi başlıklara da göz atmak anlamına gelmektedir. Bu sebeple sizin için hazırladığımız internet sitemizi ziyaret ederek Türkçe manga oku bölümüne giriş yapabilirsiniz. Hızlı ve kesintisizi bir şekilde Türkçe webtoon oku özelliğinden yararlanarak zamanın nasıl geçtiğini bilemeyeceksiniz. Yaz tatilinde, sosyal medyadan ve internetten sıkılıp farklı bir evrene giriş yapmak mı istiyorsunuz? Kesinlikle doğru yerdesiniz. Manga Oku

Deja un comentario